SAHABAT SETIA

TINTA DARI ILAHI

Monday, March 21, 2016

7 Asas Pembinaan Keluarga Bahagia

Pergaulan yang baik perkukuh hubungan kasih sayang 
Semua orang pastinya mengimpikan untuk berada dalam keluarga dan keturunan yang baik.
TUJUH asas pembinaan keluarga bahagia, yang  jika diberi perhatian dan diamalkan secara istiqamah akan menghasilkan kehidupan berkeluarga yang bahagia, seimbang serta mencapai kedudukan keluarga syurgawi.
Asas bina keluarga
Asas pertama membina keluarga bahagia ialah keimanan serta ketakwaan kepada Allah, kerana perkara itu dijelaskan dalam firman-Nya bermaksud:

“Dan bersegeralah kamu kepada ampunan dari Tuhanmu dan kepada syurga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan untuk orang yang bertakwa.” (Surah Ali-Imran, ayat 133)
Hanya mereka yang memiliki keimanan dan ketakwaan kepada Allah mampu melayari kehidupan berumah tangga yang bahagia.
Malah, perkara itu turut dijelaskan Rasulullah SAW bermula dari cara memilih pasangan lagi.

Pesan baginda Nabi Muhammad S.A.W:
“Apabila kita berkahwin, pastinya kita ingin bahagia. Hakikatnya, bahagia itu subjektif kerana ada melihat bahagia dari segi material yang dimiliki tetapi ada juga yang kaya namun hidup tidak bahagia.
“Oleh itu, Rasulullah sudah memberi panduan jika ingin memilih pasangan, pilih yang beriman dan bertakwa kepada Allah. Jika kita pilih pasangan yang memiliki ciri-ciri ini, akan bahagia dunia dan akhirat,” katanya.
Asas kedua ialah mawaddah warahmah atau kasih sayang yang juga ditunjukkan Rasulullah SAW melalui dua pendekatan iaitu dengan kata-kata dan perbuatan yang melambangkan kasih sayang antara suami isteri.

Beri hadiah
Selain memanggil pasangan dengan panggilan elok penuh penghormatan, kasih sayang juga perlu ditunjukkan menerusi kebiasaan memberi hadiah, sentuhan, khidmat serta meluangkan masa bersama.

Hal ini bukan sahaja teraplikasi untuk pasangan: ibu dan ayah kita.
Bahkan sesama adik-beradik, perlu banyakkan memberi antara satu dengan yang lain.
Dan percayalah, amalan saling memberi hadiah ini pasti akan menghasilkan keterikatan hati.

.

.
Untuk hidup yang seimbang pula, sebagai Muslim, kita perlu ada empat unsur yang sentiasa dipelihara dengan bersungguh-sungguh:
“Empat unsur itu ialah FIZIKAL yang merujuk kepada perlunya menjaga makan minum.
EMOSI membabitkan kasih sayang diikuti ROHANI iaitu ibadat kita kepada Allah.
Akhirnya, AKAL yang makanannya adalah ilmu.
Semua unsur ini dapat membantu mencapai kebahagiaan di dunia dan akhirat,”

Asas lain ialah pergaulan yang baik, amanah dan tanggungjawab, rezeki halal, berdoa kepada Allah dan berbuat baik kepada ibu bapa. Kesemua asas itu juga jika dipelihara oleh suami dan isteri akan melahirkan kehidupan bahagia serta membina anak soleh dan solehah, insyaAllah.
Pergaulan baik penting
Pergaulan yang baik antara suami, isteri (ibu dan ayah) serta anak-anak cukup penting kerana suasana yang baik itu secara tidak langsung akan mendorong setiap ahli keluarga menghargai serta menghormati, akhirnya mengukuhkan hubungan kasih sayang.
Maksud pergaulan baik ialah berbicara dengan penuh lemah lembut terhadap pasangan masing-masing dan anak-anak. Jadikan rumahtangga Rasulullah bersama saiyidatina Khadijah sebagai role-model: 
“Ketika Khadijah ingin menghidangkan makanan kepada Rasulullah, Jibril sudah memberitahu Baginda akan kedatangan Khadijah yang membawa makanan. Jibril meminta Baginda menyampaikan salam Jibril dan salam daripada Allah yang sudah membina istana untuk Khadijah di syurga.
“Apabila ditanya kenapa Khadijah mendapat penghormatan itu, Allah berkenan dengan dua perkara yang dilakukan Khadijah kepada Rasulullah SAW iaitu tutur katanya yang lembut dan layanan baik diberikan kepada Baginda.
“Justeru, bagi isteri atau suami yang menginginkan ganjaran syurga, maka berkatalah dengan lemah lembut dan berikan layanan baik kepada pasangan. Inilah yang sepatutnya dilakukan untuk membina keluarga bahagia,”
Ramai yang tidak memberi perhatian kepada sumber rezeki kerana beranggapan ia bukan sebahagian daripada faktor yang membantu keluarga mencapai kebahagiaan sedangkan aspek itu memainkan peranan penting.
Rasulullah SAW sudah menjelaskan bahawa makan yang dimakan akan menjadi darah daging. Makanan yang haram tempatnya di neraka sementara makanan daripada sumber halal serta suci membolehkan doa dimakbulkan.

Begitu juga berbuat baik kepada ibu bapa kerana selain menjaga hati kedua-duanya, anak juga bertanggungjawab untuk berkhidmat kepada ibu bapa termasuk menyelesaikan hutang serta tuntutan haji mereka.


---

(( ..فالصالحات قانتات حافظات للغيب بما حفظ الله.. ))
An-Nisa:34

Menjadi seorang muslimah solehah itu perlu dibumi. Bukan perlu kita mencari.

Know yourself that you are blessed,dear women. :)


No comments:

Post a Comment